Ardennen excursie; geologie en landschap

Ardennen excursie; geologie en landschap

Vijfhonderd miljoen jaar… in één dag!

De Ardennen zijn voor Nederlanders een relatief nabij gelegen laaggebergte met steile rotspartijen, beboste hellingen, wild stromende rivieren en vele grotten. Een gebied met prachtige natuur waar veel te ontdekken valt. Op deze dag krijgen het landschap en de ontstaansgeschiedenis van de Ardennen alle aandacht.

De excursie vindt plaats in het noordelijke deel van de Ardennen in de directe omgeving van de rivieren de Ourthe en de Amblève ter hoogte van Remouchamps. De mooie valleien van deze rivieren worden geflankeerd door steile met bos begroeide hellingen afgewisseld met hoge rotsformaties.

Dit deel van de Ardennen ligt precies op het snijpunt van een viertal geografische streken, elk met hun eigen kenmerkende landschap. De twee belangrijkste zijn het plateau van de Hoge Venen in het oosten en de golvende heuvels van de Condroz in het westen. De excursie laat een aantal karakteristieken van deze landschappen zien.

De gesteenten in de ondergrond hebben een belangrijke rol gespeeld in de vorming van dat landschap, de vegetatie, het landgebruik en de economie van de streek. Vele groeves getuigen van een ijverige exploitatie van natuursteen. Daarnaast hebben kalkstenen voor een aantal bijzondere fenomenen in de afwatering gezorgd in de vorm van dolines, verdwijngaten, grotten en karstbronnen.

Voor ons als bewoners van een vrijwel vlak land van klei, zand en veen, dat geologisch gesproken pas gisteren is aangespoeld, hebben de rotsen in de Ardennen een respectabele ouderdom. Zij zijn ontstaan in een ver geologisch verleden toen de Ardennen (en daarmee ook Nederland) op een geheel andere plek op aarde lag en de omgeving er ook heel anders uitzag. Uit de gesteenten valt een lange en bewogen geschiedenis te halen. We zullen ontdekken dat hun oorsprong in een warme zee, langs een kust, in een woestijn, enz. lag. Sporen van de bewoners van deze voorbije werelden, o.a. in de vorm van fossielen, zijn er ook te vinden. Wat kunnen zij ons vertellen? Samen met de informatie uit het gesteente krijgen we een beeld van hoe de wereld waarin zij leefden eruit zag.

Maar dit is niet het einde van het verhaal, want na hun vorming brak er voor de gesteenten geen rustige tijd aan. Grote krachten in de aardkorst zorgden voor het ontstaan van een gebergte. Ondertussen zijn de Ardennen al lang geen hoog gebergte meer. Maar de sterke samenhang tussen de gebeurtenissen uit het verre geologische verleden en het tegenwoordige landschap zijn nog altijd goed te zien. Voor de deelnemers aan de Outdoorschool Ardennen excursie zal dit aan het einde van de dag een stuk duidelijker zijn.

Wil je weten wat het landschap over zijn ontstaan te vertellen heeft, welke fascinerende geschiedenis er onder het landoppervlak verborgen zit? Dan is dit jouw dag!

Categorie

Natuur

Duur cursus

Dagcursus

Plaats

Omgeving Remouchamps en Comblain-au-Pont België

Provincie

België

Kosten

79,- euro

Data
03 oktober 2021
3 Vrije plaatsen

Vanaf: 79.00

Deze workshop wordt begeleid door:

Marcel van Schoor

Cursusleider geologie in de Ardennen

Actief en Avontuurlijk