Basiscursus Vogelen

Basiscursus Vogelen

Introductie

Vogels zijn overal en altijd aanwezig en, met enige oefening, gemakkelijk te herkennen. Wil je graag buiten vogels gaan kijken maar weet je niet hoe te beginnen? Wil je eens mee op een vogelreis, maar ben je bang nog te weinig te weten? Dan is deze cursus vogels kijken voor beginners iets voor jou! Tijdens deze cursus leer je de basis van vogelen en zal je zien dat je snel bedreven en bevlogen raakt.

De cursus gaat uit van de 25 meest algemeen voorkomende vogelsoorten in Nederland. Je maakt kennis met diverse aspecten van de vogelwereld, zoals gedrag, voedsel, biotoop, vogeltrek, nestbouw en broeden. Na afloop weet je meer over het fenomeen ‘vogelen’ en hoe je dat aanpakt, bovendien kun je de meeste algemene soorten herkennen.

Hoe?
Het leuke van vogels is dat ze overal in Nederland voorkomen en gemakkelijk zijn waar te nemen. Uitgangspunt is dat je een cursus volgt waarbij je kennismaakt met de vogels in je eigen omgeving. Juist door dicht bij huis naar vogels te kijken kun je gemakkelijk blijven oefenen. Dat is de manier om geleidelijk een echte vogelaar te worden! Deze professionele cursus wordt gegeven door ervaren SNP vogelgidsen en bestaat uit theorie (’s morgens) en praktijk (’s middags).

Waarom?
Als je de naam van de vogels weet ga je er meer van genieten. Als niet-vogelaar is het lastig om te beginnen. In vogelboeken staan honderden algemene en zeldzame vogelsoorten dwars door elkaar heen. Als je naar buiten gaat heb je geen idee welke je gaat zien en welke niet. Een goede basiscursus biedt uitkomst. Vandaar deze dagcursus vogels herkennen voor beginners. Na afloop ken je de meest algemene soorten. Je leert een verrekijker te gebruiken en kunt vlot overweg met je nieuwe vogelgids.

Programma

10.00 uur Ontvangst met koffie
10.30 uur Theorie
12.30 uur Lunch
13.30 uur Veldexcursie
16.30 uur Einde cursus

Theorie
Basis: vogels rond het huis (ca. 25 meest algemene soorten) en vogels in natuurgebieden. Interactieve PowerPointpresentatie met filmbeelden en geluiden.

 • biologie van vogels
 • materiaal en methode
 • determinatie
 • Praktijk
  Gewapend met verrekijker en veldgids (beschikbaar gesteld door SNP) gaan we naar buiten. We bezoeken een aantal vogellocaties in de directe omgeving van de cursuslocatie en maken korte wandelingen om vogels te kijken en te luisteren. De reisleider leert je naar vogels te kijken en de soorten te herkennen. Je zult zien wat een plezier je daaraan kan beleven en hoe ontspannend deze hobby is!

  Inbegrepen

  Inbegrepen:
  – Koffie/thee bij aankomst
  – Cursusleider
  – Gebruik verrekijker
  – Gebruik vogelgids

  Niet inbegrepen:
  – Lunch

  Categorie

  Natuur

  Duur cursus

  Dagcursus

  Plaats

  Gasterij Leyduin / Huis Leyduin Vogelenlzang

  Data
  19 april 2020
  9 Vrije plaatsen
  26 april 2020
  15 Vrije plaatsen
  03 mei 2020
  15 Vrije plaatsen

  Helaas zijn er momenteel problemen met de betalingen. Mocht je deze cursus willen boeken, stuur dan een mail naar marketing@snp.nl.