Schokland sunrise

Schokland sunrise – landschapsfotografie en filters

Fotografeer Schokland bij zonsopkomst en leer meer over landschapsfotografie en filtergebruik

Introductie

In deze workshop focussen we ons op de technieken van landschappen. Landschapsfotografie is misschien wel de lastigste vorm van (natuur)fotografie. Bij een landschapsfoto heb je geen duidelijk onderwerp, alle elementen horen bij elkaar en het is aan de fotograaf de taak hier een balans in aan te brengen. Dat alle elementen samen één beeld vormen in plaats van een verzameling losse onderwerpen. Je hebt te maken met diepte, veel elementen die vragen om aandacht, of juist afwezigheid van deze elementen. Hoe maak je een pakkende landschapsfoto, wanneer is hij te druk, hoe “lees” je een foto, hoe zorg je ervoor dat alle elementen bij elkaar horen tot één beeld. We gaan uitgebreid aan de slag met de compositie, het “lezen” van foto´s, lijnen in de compositie, voorgrond en achtergrond, vluchtpunten, plaatsing horizon, scherptediepte en nog veel meer.

Filtergebruik
Ook gaan we aan de slag met filters. Filters, zoals polarisatiefilters en grijs(verloop)filters, worden veel in de landschapsfotografie gebruikt om goede balans te krijgen tussen licht en donker in vaak hoog contrastrijke landschappen. Omdat veel mensen aarzelen om zomaar filters aan te schaffen stelt Benro Benelux speciaal voor deze workshop een aantal sets met filters ter beschikking waarmee kan worden geëxperimenteerd.

Programma
  • Tijd: 5:30 – 14:00 uur
  • Start vóór zonsopkomst: Parkeerplaats bij Haven van Schokland (Vluchthavenpad 1, 8319 AD Schokland)
  • Einde: CameraNU.nl in Urk

Theorie: in het veld
Omdat we meteen buiten in de praktijk starten, zal er geen presentatie met theorie plaatsvinden. Alle theorie en tips worden besproken in het veld. Soms wordt daarvoor de groep bij elkaar gebracht om bepaalde technieken te verduidelijken

Fotonabespreking bij CameraNU.nl
Na ca. 6 uur fotografie zijn we rond 11:30 uur in Urk bij CameraNu.nl (Het Spijk 8, 8321 WT Urk) voor de fotonabespreking. Daarvoor mag je twee beelden inleveren die we op de beamer bekijken en waar we dan met z’n allen dieper op ingaan. De workshop is rond 14:00 uur afgelopen.

Inbegrepen

Inbegrepen:
– Digitale reader vooraf
– Fotonabespreking bij CameraNU.nl, diverse aanbiedingen, leen filters van Benro (100mm systeem)

Niet inbegrepen:
– Eten en drinken voor in het veld (er is geen ontbijt of lunch)

Meenemen

Zorg voor:

  • Camera met objectieven. Als je deze hebt, neem dan mee: standaard, groothoek- en telelens.
  • Voldoende lege kaartjes en volle accu’s.
  • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
  • Degelijk fotografie statief, deze dient minimaal 1,5x het gewicht van de camera + lens te kunnen dragen en waarvan de poten onafhankelijk kunnen bewegen.
  • Draadontspanner (of andere afstandsbediening)
  • Als je hebt: een polarisatiefilter, ND filters (grijsfilters) en/of ND-gradiënt filters (grijsverloopfilters).
  • Thee/koffie, eten en drinken voor in het veld, er is geen ontbijt of lunch!
Categorie

Fotografie

Duur cursus

Dagcursus

Plaats

Urk, Flevoland

Data
04 april 2020
15 Vrije plaatsen

Helaas zijn er momenteel problemen met de betalingen. Mocht je deze cursus willen boeken, stuur dan een mail naar marketing@snp.nl.

Deze workshop wordt begeleid door:

Johan van der Wielen

Johan van der Wielen

Cursusleider Fotografie