Workshop macrofotografie Kievietsbloemen in avondlicht

Workshop macrofotografie Kievitsbloemen in avondlicht

Fotografeer de Kievitsbloem op het mooiste moment van de dag

Introductie

Eind april bloeit de misschien wel mooiste bloem die Nederland rijk is. De kievitsbloem, familie van de lelie’s, is een prachtige, zeer zeldzame rode lijst plant en moeilijke plant. De planten doen er 8 jaar over om te gaan bloeien en zijn erg gevoelig voor schommelingen in het grondwaterpeil. Verder zijn ze volledig afhankelijk van de winterse overstromingen omdat de zaden zich drijvend verspreiden. Apart aan de bloem is de geblokte structuur en de regelmatige zeshoek van de bloemvorm, de enige bloem met deze Wiskundige vorm! Het gros is paars op een paar witte albino’s na.

De vindplaats van de prachtige bloemen is op een aantal uiterwaarden plekken langs de Overijsselse Vecht, het zwarte water en de IJssel. Eén van de mooiste gebieden om deze bloem te zien is natuurgebied de Brommerd van Staatsbosbeheer nabij Hasselt, een gebied wat afgesloten is voor publiek en alleen onder begeleiding betreden mag worden.…

Avond: zonsondergang en sfeer!
Misschien wel het mooiste moment van de dag is in de avond bij zonsondergang. Wanneer de zon nog net over de dijk sneakt strijkt het warme licht over de bloemen en waden we ons in de gouden 10 minuten. Met tegenlicht en telelens kun je die intens gele beelden maken vol sfeer en zachtheid. Maar ook groothoek opnamen waarbij je de bloemen groot in beeld brengt met de hele omgeving erbij, incl. de zon. Om je goed voor te bereiden beginnen we in de middag en werken we naar de zonsondergang toe. Ook ontvang je vooraf een uitgebreide digitale reader. In het veld komen diverse korte theoriemomenten aan bod om je te voeden met nieuwe ideeën.

Deze workshop is geen basisworkshop waarbij zaken als sluitertijd en diafragma worden behandeld.

Programma

15:30 uur: verzamelen bij de Brommerd
21:30 uur: ècht donker, einde workshop

Theorie: in het veld
In deze praktijkworkshop mogen we met speciale toestemming van Staatsbosbeheer in het natuurgebied de Brommerd komen en zelfs tot ná zonsondergang blijven voor het mooiste licht. Maar we vinden niet alleen kievitsbloemen, juist de combinatie met pinksterbloemen en/of dotterbloemen maken de kleurpracht compleet. Omdat deze workshop een praktijkworkshop is, is er geen presentatie vooraf. In het veld zullen op diverse moment instructie en tips worden gegeven waarmee je dan meteen aan de slag kunt. Daarbij is het niet alleen pure macro maar juist te kijken naar variatie, het uitlichten van details of juist de landschappelijke combinatie met de habitat, de pure macro fotografie of juist werken met sfeer, vervaging, herhaling en onscherpte, werken met het warme meelicht of juist het contrastrijke tegenlicht, etc.

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Fotografisch cursusleider
 • Digitale reader vooraf

Niet inbegrepen:

 • Thee/koffie en avondmaaltijd in het veld
Meenemen

Zorg voor:

 • Camera met objectieven. Als je deze hebt neem dan mee: standaard, groothoek- en telelens.
 • Voldoende lege kaartjes en volle accu’s.
 • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen.
 • Neem een vuilniszak mee om op te liggen of een regenbroek. Het veld kan vochtig zijn!
 • Een witte paraplu kan ook handig zijn bij zowel hard zonlicht als regen.
 • Degelijk fotografie statief, deze dient minimaal 1,5x het gewicht van je camera + lens te kunnen dragen en waarvan de poten onafhankelijk kunnen bewegen.
 • Klein zaklampje voor in de avond.
 • Draadontspanner (of andere afstandsbediening)
 • Als je hebt: macro attributen hebben (zoals macro lens, tussenringen of voorzetlenzen), een polarisatiefilter, ND filters (grijsfilters) en/of ND-gradiënt filters (grijsverloopfilters), een flitser en evt. draadloze triggers.
 • Thee/koffie, eten en drinken voor in het veld, er is geen avondmaaltijd!
Categorie

Fotografie

Duur cursus

Dagcursus

Plaats

Hasselt, Limburg

Data
26 april 2019
15 Vrije plaatsen

Vanaf: 109.00

Deze workshop wordt begeleid door:

Johan van der Wielen

Johan van der Wielen

Cursusleider Fotografie