Paddenstoelen in de Noordoostpolder - flitstechnieken

Workshop Paddenstoelen in het Waterloopbos – flitstechnieken

Leer paddenstoelen fotograferen en omgaan met flitstechnieken tijdens deze veldworkshop

Introductie

Waar jarenlang het gebruik van flitsers binnen natuurfotografie ‘not done’ was lijkt er nu een opmars in het creatieve gebruik van flitslicht bij alle takken van de natuurfotografie. Flitsen maakt het mogelijk om je licht volledig in eigen hand te hebben, de juiste dosering van invullicht, tegenlicht of juist strijklicht. Waar je op een zonnige dag gebonden bent aan de lichtval van de zon kun je met flitsen in een donkere omgeving volledig je eigen artistieke beelden creëren. Toch is flitsen niet eenvoudig, zeker niet als je gebruik gaat maken van de flits los van de camera, of zelfs gaat werken met meerdere flitsers om verschillende lichtvallen in te zetten voor het belichten van je onderwerp.

We bouwen de workshop langzaam op en beginnen met één flitser. We kijken wat er gebeurt als je die op de camera laat zitten en hoe je dan het omgevingslicht en flitslicht mooi op elkaar af kunt stemmen zodat je geen platgeflitst onderwerp hebt. Daarna kijken we wat er gebeurt als je de flitser los van de camera gaat plaatsen (draadloos of bedraad), waar kun je hem plaatsen en wat zijn de effecten van de verschillende posities. Hoe stel je de flitser in, denk aan ‘power’ maar ook aan ‘zoom’, we kijken naar het verschil tussen manueel en ETTL en maken gebruik van diffusers of softboxen om het licht zachter te maken en/of te verspreiden. Een reflectiescherm kan helpen om extra licht vanaf de andere kant in te zetten maar we gaan ook kijken wat er gebeurt als je een tweede of misschien zelfs derde flitser erbij zet. Hoe werk je met meerdere flitsers, hoe stel je ze in en hoe kun verschillende lichtvallen creëren.

Programma

Tijd: 09.00 – 15.00 uur
Start: Parkeerplaats Waterloopbos
Einde: CameraNU.nl in Urk

Theorie: in het veld
We starten gelijk buiten in de praktijk. Er vindt geen presentatie met theorie plaats. Vooraf ontvang je een digitale reader en alle theorie en tips worden gedeeld in het veld.
Soms wordt groep bij elkaar gebruikt om technieken te verduidelijken, maar de cursusleider probeert je ook zoveel mogelijk persoonlijk te begeleiden.

Fotonabespreking
Na ca. 4 uur van fotografie zijn we rond 13:00 uur in Urk bij CameraNU.nl (Het Spijk 8, 8321 WT Urk) voor de fotonabespreking. Daarvoor mag je twee beelden inleveren die we op de beamer bekijken en waar we dan met z’n allen dieper op ingaan. De workshop is rond 15:00 uur afgelopen.

Inbegrepen

Inbegrepen:
– Digitale reader vooraf
– Fotonabespreking bij CameraNU.nl
– 10% korting op Godox assortiment na afloop van de workshop
– Leenflitsers in het veld van Godox

Meenemen

Wat neem je mee?

  • Camera met objectieven. Als je over deze beschikt: standaard, groothoek- en telelens.
  • Voldoende lege kaartjes en volle accu’s.
  • Als je hebt: rapportage flitser, triggers/receivers, reflectieschermen, (flits)statief, flits paraplu, etc. met voldoende accu’s of batterijen
  • Bergschoenen of stevige waterdichte wandelschoenen
  • Degelijk fotografie statief, deze dient minimaal 1,5x het gewicht van uw camera + lens te kunnen dragen en waarvan de poten onafhankelijk kunnen bewegen.
  • Draadontspanner (of andere afstandsbediening)
  • Thee/koffie, eten en drinken voor in het veld, er is geen ontbijt of lunch!
Categorie

Fotografie

Duur cursus

Dagcursus

Plaats

Marknesse

Prijs

109,- euro

Data
16 oktober 2020
6 Vrije plaatsen

Helaas zijn er momenteel problemen met de betalingen. Mocht je deze cursus willen boeken, stuur dan een mail naar marketing@snp.nl.

Deze cursus wordt begeleid door:

Johan van der Wielen

Johan van der Wielen

Cursusleider Fotografie