Wijnwandelexcursie de Frysling

Wijnwandelexcursie de Frysling

Een bijzondere wandeling over het Poelepad, door de prachtige Friesse natuur, richting wijngaard de Frysling waar eigenaresse Jantiene Boersma je deelgenoot maakt van haar ervaringen als wijnboerin. 

Introductie

Deze excursie begint in Buitenpost bij Het Tuincafé op het terrein van de Kruidhof. Om 10.00 uur word je hier ontvangen met een koffie en wat lekkers. De Kruidhof is een botanische kruidentuin (“2000 plantensoorten op 3,5 ha”) Het Tuincafé heeft een heerlijk zonneterras. Het bevindt zich op 2 minuten lopen van het station. Makkelijk voor als je met de trein komt. Als je per auto komt, word je verzocht om op de stationsparking te parkeren.

De wandeling – bijna 2 uur – voert door een park, langs een molen, steekt de spoorlijn Groningen – Leeuwarden over en volgt het kronkelende “Poelepaad” door een natuurgebied, langs het riviertje de Zwadde. In Kollumerzwaag steken we de spoorlijn weer over, die we even volgen tot de landweg naar wijngaard de Frysling.

Hier zal eigenares Jantiene Broersma ons rondleiden door de wijngaard en ons deelgenoot maken van haar ervaringen als wijnboerin in Friesland en vertellen over haar diverse wijnen, waaronder de nu al beroemde Brûswyn.
Aan een lange tafel aan de rand van de wijngaard proeven we een serie witte, rosé, rode en mousserende wijnen. Hierbij wordt een picknick van streekproducten opgediend, verzorgd door Het Tuincafé. De wandeling terug volgt hetzelfde traject. Rond 16.30 uur hoop ik terug bij de Kruidhof te zijn.

Wil je alvast meer weten over De Frysling? Luister hier Jantiene’s interview op BNR. 

Programma

Programma
10:00 – 16:30 uur

 • Ontvangst met koffie en wat lekkers
 • Wandeling
 • Rondleiding door wijngaard
 • Wijnproeverij in de vorm van een picknick
 • Terug wandelen
Inbegrepen

Inbegrepen:

 • koffie met mini-brownie en proefglaasje eigengemaakte honingwijn
 • Ontvangst op de wijngaard met een glas “brûswyn” met amuse; rondleiding
 • wijnproeverij
 • lunch met warme en koude lunchhapjes (soep, broodjes, quiches, salade, tapenades enz.
Prijswinnende ‘brûswynen’

Jantiene en Douwe Broersma wonen in een futuristisch, volledig energieneutraal huis waarachter meteen de wijngaard van 1,5 hectare begint. Zij verbouwen hun druiven biologisch. Stan Beurskens, Nederlands bekendste wijnadviseur, is hun wijnmaker.
2018 was voor hen een topjaar met allerlei prijzen: beste mousserende wijn van Nederland. Tijdens de wijnkeuring Lage Landen werden zij “beste wijngaard van Nederland en België” en “beste wijngaardeniers”, samen met Wijngaard St. Martinus. Hun brûswynen werden verkozen tot “beste mousserende wijnen”.
Zij verbouwen solaris, johanniter, souvignier gris, cabernet noir, cabernet cortis en pinotin: meeldauwresistente rassen.

Lees meer over Wijngaard De Frysling https://frysling.nl/

Overnachten in de buurt

Een aantal leuke overnachtingsplekken in de omgeving:

 • B&B Prikkebosk in Damwoude
 • Camping de Wedze in Twijzel
Categorie

Natuur

Duur cursus

Dagcursus

Plaats

Wijngaard de Frysling, Twijzel

Provincie

Friesland

Prijs

75,- euro

Data
15 augustus 2020
20 Vrije plaatsen

Helaas zijn er momenteel problemen met de betalingen. Mocht je deze cursus willen boeken, stuur dan een mail naar marketing@snp.nl.

Deze workshop wordt begeleid door:

Els Groot

Cursusleider wijnexcursie de Frysling